Boek
Nederlands
Dwalend door het Herdenkingscentrum Oradour-sur-Glane, het dorpje in de Limousin dat in juni 1944 door de SS werd uitgemoord en vernietigd, ziet een man een vrouw ten prooi aan heftige emoties.
Titel
Oradour
Auteur
Elvis Peeters
Medewerker
Nicole Van Bael
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2012
67 p.
ISBN
9789078068907 (paperback)

Besprekingen

Oradour

Elvis Peeters, Voetnoot, 70 blz., 8,00.

Het kleine eren. Dat is de nobele taak die uitgeverij Voetnoot zich op de schouders heeft geladen. Na de Perlouses- en de Moldavietreeks, die respectievelijk Franse en Tsjechische kleinoden als parels onder de zwijnen verdeelde, is er nu ook de Belgica-reeks, waarin toonaangevende Belgische auteurs aan bod komen, onder het deskundige curatorschap van literair recensent Dirk Leyman die de teksten ook telkens van een interessant nawoord voorziet. Deze keer is het aan Elvis Peeters, die met zijn novelle Oradour bewijst dat zijn nominatie voor de AKO Literatuurprijs geen toevalstreffer was.

De titel verwijst naar een Frans dorpje dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog door de nazis platgebrand werd, nadat eerst het merendeel van de bewoners geëxecuteerd werd. Om de doden te eren, werd het dorp als ruïne behouden en is het nu een trekpleister voor oorlogstoeristen én voor een oudere man die er een jong meisje ontmoet. In kille, …Lees verder

‘Ze lieten het dorp dakloos achter. Dat is wat in het oog springt. Dat is wat ze de wereld wilden tonen. Het fundament van een woning is haar dak, daaronder wordt het huis gebouwd. Vier muren maken geen huis, dat doet het dak. Vier muren maken een gevangenis. Aan wat ze zei, viel niet te tornen. Die felheid, die overtuiging.’ De openingsparagraaf van Oradour is toonaangevend voor de rest van het verhaal. Doortastend in zijn eenvoud, de taal staccato stampend door een spookdorp.
Dat Elvis Peeters over een haast ongrijpbaar talent beschikt, was al langer geweten. Met gevatte, maar stuk voor stuk beklijvende romans als De ontelbaren, Wij en het onlangs nog voor de AKO-literatuurprijs genomineerde Dinsdag, bedreef Peeters — die zijn romans samen met zijn partner Nicole Van Bael schrijft — keer op keer literatuur die groots was in haar pretentieloosheid. 
Niet dat Peeters’ onderwerpen luchtig zijn, integendeel. Vluchtelingen, bandeloze jeugd, de herinn…Lees verder
Dwalend door het Herdenkingscentrum Oradour-sur-Glane, het dorpje in de Limousin dat in juni 1944 door de SS werd uitgemoord en vernietigd, ziet een man een vrouw ten prooi aan heftige emoties en biedt haar zijn ondersteuning aan. Geleidelijk aan geven de ruïnes iets van de trauma's van dat verleden prijs, namen, gebeurtenissen, nasleep. Twee dagen later brengen ze er samen de nacht door onder het geweld van een reinigende onweersbui. Maar dan? Het nawoord van literair journalist Dick Leyman (1965) gaat in op de culturele veelzijdigheid en vooral de literaire ontwikkeling van de onder pseudoniem schrijvende Vlaamse auteur (1965), die, steevast met co-auteur Nicole van Bael, zijn echtgenote, inmiddels veel waardering heeft verworven. De thematiek, nominaties en publieke erkenning bieden zeker aanknopingspunten voor nadere verkenning. 'Oradour' is uitgegeven in de Belgica-reeks, 'een vrijplaats voor kortere teksten, verhalen en essays uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur'…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia