Boek
Nederlands

Vijftig tinten grijs

E.L. James (auteur)
De jonge en onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele komt onverwachts in aanraking met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Ze belanden in een gevaarlijke wereld van duistere seksuele fantasieën.
Titel
Vijftig tinten grijs
Auteur
E.L. James
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fifty shades of grey
Parallelle titel
50 tinten grijs
Editie
23
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
526 p.
ISBN
9789044621846 (paperback)

Besprekingen

Wie vindt dat lezen saai is, heeft zeker Vijftig tinten grijs nog niet in handen gehad. Aanvankelijk raakte James haar trilogie, waarvan dit het eerste deel is, aan geen enkele uitgeverij kwijt. Haar taal was te plat en de seksscènes waren te expliciet. Daarop bood James haar verhaal gratis aan op internet, en creëerde zo een hype. Want talloze huisvrouwen bleken meer dan geïnteresseerd in het erotische, soms bijna pornografische, verhaal van Anastasia. Uiteindelijk werd de trilogie dan toch op de boekenmarkt gebracht en werd het boek een internationale bestseller.
Hoe is James erin geslaagd om zoveel lezers – voornamelijk vrouwen – voor haar boek warm te maken? Het verhaal is nogal clichématig. Een jong meisje, Anastasia, nog compleet onervaren, komt per toeval in contact met de knappe multimiljonair Christian Grey. Ze is onmiddellijk ondersteboven van hem, maar weet dat hij geen partij voor haar is. Uiteindelijk verzeilen ze dan toch in iets wat op een relatie lijkt. Chr…Lees verder
Erotische roman van de Brits/Chileense auteur E.L. James [pseud. van Erika Leonard], voorheen televisieproducente. De roman is het eerste deel van een trilogie*, die in Amerika en Engeland de bestsellerstatus heeft. Studente Engelse literatuur Anastasia interviewt de succesvolle 27-jarige ondernemer Grey. De onschuldige en zelfs maagdelijke Ana valt als een blok voor de steenrijke, sadomasochistische miljardair, die een traumatische jeugd heeft gehad. Grey wijdt haar in in de lichamelijke liefde en neemt haar mee naar zijn ‘speelkamer’. De erotiek zindert, maar voordat er iets gebeurt zijn we al voorbij pagina 100. Eerst moet Ana een contract tekenen en kiezen voor verheerlijking of vernedering. Ze kiest het laatste en geeft zich aan hem over. Het boek leest als een thriller, het is eenvoudig en vlot geschreven. De literatuurliefhebber zal veel op de stijl aan te merken hebben, want veel zinnen hebben dezelfde structuur. En ook feministen staan wellicht op hun achterste benen. Maar he…Lees verder

Over E.L. James

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Erika Leonard, geboren als Erika Mitchell, (Londen, 7 maart 1963) is een Brits schrijfster die bekend werd met haar erotische romantrilogie Fifty Shades of Grey (in het Nederlands vertaald als Vijftig tinten grijs), die ze schreef onder het pseudoniem E.L. James en waarvan er wereldwijd al 65 miljoen zijn verkocht waarvan 1,7 miljoen in Nederland (stand december 2012). Ze begon pas in 2009 met schrijven, toen ze de website FanFiction.net ontdekte, waar ze onder de naam Snowqueen's Icedragon schreef.

Leonard woont in Londen, met haar man en twee zoons. Voordat ze succes met schrijven had, werkte ze bij een televisiezender in Londen.

Bibliografie

Prijzen

  • 2012, Time 100, door Time, genoemd bij de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld
  • 2012, Publishers Weekly, publicist van het jaar
  • 2012, National Book Award (UK), P…Lees verder op Wikipedia