Boek
Nederlands

Wat wij later worden

Dick Bruna (auteur)
+1
Wat wij later worden
×
Wat wij later worden Wat wij later worden

Wat wij later worden

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een jongen en een meisje tonen allerlei beroepen, vaak in de mannelijke en vrouwelijke variant (boer en boerin, sportman en –vrouw etc.) of beroepen die iets met elkaar te maken hebben (politieagent en rechter, brandweerman en telefoniste etc.).
Onderwerp
Beroepen
Titel
Wat wij later worden
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis Publishing, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789056475604 (hardback)

Besprekingen

In dit beroepenboek van de bekende schrijver/illustrator verschijnen vertegenwoordigers van diverse specifieke beroepsgroepen. Velen zijn vooral herkenbaar door hun uniform. Zo passeren een rechter, politieman en matroos in herkenbare kleding de revue, evenals een judoka, clown en televisie-omroepster. Eenvoudige tekeningen, dik zwart omlijnd en op een witte achtergrond maken het de kijker gemakkelijk om het beroep te herkennen. De naam van het beroep wordt onder aan de bladzijde vermeld, maar dit is voor de doelgroep niet per se noodzakelijk. Het boekje is duidelijk vanuit het wereldbeeld van kleine kinderen gemaakt, want ook de beroepen deftige meneer en mevrouw, evenals koning en koningin ontbreken niet. Een zeer bruikbare uitgave voor peuters, zowel om samen te lezen als om zelfstandig te bekijken. De mannelijke en vrouwelijke vormen zijn wisselend gebruikt zonder rolpatroonbevestigend te werken, maar ook niet overdreven rolpatroondoorbrekend. Deeltje uit de serie ‘Oogappeltjes’*:…Lees verder

Wat wij later worden

In 24 tekeningen toont Dick Bruna 24 verschillende beroepen. Op de linkerpagina staat telkens een jongen, rechts telkens een meisje. En met een boekje van deze ouderdom zou je verwachten dat de keuzes louter op seksisme gebaseerd zijn, maar niets is minder waar. Het meisje is even goed een rechter, maar uiteraard ook werkster en televisie-omroepster. Daarnaast werd voor muziek en sport wel aan het geslacht gematched; zo is de jongen gitarist en het meisje fluitiste, de jongen voetballer en het meisje turnster. Andere keuzes beantwoorden dan wel meer aan de toenmalige tijdsgeest; een telefoniste (die telefoon!) of een deftige mevrouw? De vraag is natuurlijk of de boekjes van Dick Bruna nodig aangepast moeten worden: neen is mijn antwoord. Laat die huidige kleine lezers maar eens andere dingen leren kennen. Het boekje is een heruitgave in de Oogappeltjes-serie, een reeks die wat mij betreft nooit écht oud wordt.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia