Boek
Nederlands

Nijntje spettert met water

Dick Bruna (auteur)

Nijntje spettert met water

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje gaat douchen, bloemen water geven, zwemmen en buiten spelen in de regen. Oblong, hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, zwartomlijnde kleurenillustraties en hologrammen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Water
Titel
Nijntje spettert met water
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2011
[10] p. : ill.
ISBN
9789056474607 (hardback)

Besprekingen

Nijntje spettert met water is een oblong kartonboek dat peuters ongetwijfeld zal boeien vanwege de illustraties met diepte– en bewegingseffecten. Nijntje komt vijfmaal in contact met water en door de hologrammen lijkt het alsof de waterdruppels echt van het papier spetteren. Het boekje toont het gebruik van water op een manier die toegankelijk is voor jonge kinderen en verwijst naar voorbeelden uit hun ervaringswereld: Nijntje gaat douchen, giet de bloemen, zwemt, fietst in de regen en Nina laat haar tranen vloeien. Op de kaft krijg je een voorsmaakje van de hologrammen: Nijntje zit met een vriendje onder een grote paraplu in de regen. Door het heen en weer kantelen van het boek krijg je de indruk dat de regendruppels verspringen en het water echt stroomt.
De linkerbladzijden zijn telkens voorzien van drie regels tekst waarvan er twee de illustraties verduidelijken. De laatste zin is een vraag gericht aan de lezers. De zwartgedrukte tekst wordt begeleid door een paar tekenin…Lees verder
Oblong hardkartonnen aanwijsprentenboek met afgeronde hoeken waarin Nijntje (en een keer Nina) is afgebeeld in vijf verschillende situaties: douchen, tuinieren, zwemmen, logeren en buiten spelen. Kortom, situaties die met water (inclusief tranen van heimwee) te maken hebben en herkenbaar zijn voor peuters. Op de rechterbladzijde staat een opvallende, grote kleurenillustratie in een rechthoekig kader: een hologram met bewegingseffect. Op de linkerbladzijde staat de drieregelige tekst, bestaande uit een beschrijving van Nijntjes situatie die eindigt met een vraag aan de peuter. Bij de tekst zijn enkele losse voorwerpen afgebeeld die bij het hoofdthema van deze dubbele pagina horen, bijvoorbeeld tandenborstel en handdoek of speelgoed. Veel van de afgebeelde figuren en voorwerpen zijn te vinden in eerder gepubliceerde titels over Nijntje. Een uitgave die peuters zeker zal aanspreken vanwege de bewegingseffecten in de kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia