Boek
Nederlands

Nijntje en de seizoenen

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje en de seizoenen
×
Nijntje en de seizoenen Nijntje en de seizoenen

Nijntje en de seizoenen

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje maakt kennis met de seizoenen. Hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken met vrolijk gekleurde plaatjes en korte teksten. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Seizoenen
Titel
Nijntje en de seizoenen
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789056471200

Besprekingen

Stevig hardkartonnen boek (groot formaat) met twee afgeronde hoeken waarin het wereldberoemde konijntje Nijntje – soms vergezeld van vriendje Daan – de vier jaargetijden beleeft: jonge dieren kijken in de lente, zwemmen in de zomer, blaadjes aanharken en schuilen onder de paraplu in de herfst en sleeën in de winter. Onder de illustraties staat de opsommende, summiere tekst (een- à tweeregelige zinnetjes) in schreefloze letter waarbij hoofdletters en punten ontbreken; een enkel uitroepteken wordt gebruikt. De eenvoud van de tekeningen – dikomlijnde figuren, stilistisch eenvoudig getekend en afgebeeld op een gekleurde achtergrond – bekoort nog steeds. Op de voorzijde staat Nijntje afgebeeld met de bomen in de verschillende seizoenen. Tekst en tekeningen op de binnenzijde van het omslag. Herkenbaar voor jong en oud. Voor kinderen vanaf ca. 1,5 jaar.

Nijntje en de seizoenen

In dit kartonboek van het grotere formaat (21cm x 26cm) maakt Nijntje kennis met de vier seizoenen. De winter is blijkbaar het minst aantrekkelijk: die krijgt slechts één dubbele pagina toegemeten, de andere seizoenen elk twee. In de lente luistert Nijntje naar de vogeltjes en gaat zij de lammetjes opzoeken. In de zomer lokt het strand. De herfst brengt wind en regen, de winter sneeuwpret. In elk van de vier seizoenen volgt Nijntje ook de gedaantewisselingen van een boom. Een Nijntjesboek zoals we dat gewoon zijn: eenvoudig, fris, stevig, bruikbaar. Niet meer, maar ook niet minder dan dat.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia