Boek
Nederlands

Lente zomer herfst en winter

Dick Bruna (auteur)
+1
Lente zomer herfst en winter
×
Lente zomer herfst en winter Lente zomer herfst en winter

Lente zomer herfst en winter

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een beertje beleeft de seizoenen. In de lente plukt ze bloemen en bezoekt ze jonge dieren. In de zomer speelt ze in een opblaasbadje. In de herfst harkt ze bladeren en plukt ze paddestoelen. In de winter speelt ze in de sneeuw.
Onderwerp
Seizoenen
Titel
Lente zomer herfst en winter
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2013
[26] p. : ill.
ISBN
9789056475598 (hardback)

Besprekingen

Een typisch Dick Bruna-beertje laat zien wat ze allemaal doet en wat er verandert in de vier seizoenen. Zo bloeien in de lente de bloemetjes en zijn er kuikens en lammetjes; in de zomer speelt ze in een badje en luiert ze in het gras. In de herfst zijn er paddenstoelen en regent het en ’s winters is het tijd voor sneeuwpret. Als enige tekst wordt steeds het betreffende seizoen vermeld en tot slot de zin ‘en dan komt weer lente’, gedrukt in een schreefloze letter zonder leestekens of hoofdletters. Elk seizoen heeft vijf paginagrote illustraties en begint steeds met dezelfde boom, met veranderend bladerdak. De eenvoudige tekeningen in de bekende Bruna-stijl hebben strak omlijnde figuren in slechts de kleuren blauw, rood, geel en groen. Eenvoudig, bruikbaar boekje over de seizoenen. Deeltje uit de serie ‘Oogappeltjes’*: herdrukken van klassieke prentenboekjes van Dick Bruna die lang niet meer verkrijgbaar waren. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Lente zomer herfst en winter

Bruna-figuurtjes herken je meteen als je ze ziet, zo ook dit beertje dat onze peuters doorheen de seizoenen loodst. In de lente zijn er bloesems, kuikentjes en lammetjes; in de zomer heeft de boom zijn volledige bladerpracht en wordt er zalig genikst in het gras. De herfst doet de boom zijn blaadjes verliezen en ons beertje heeft uiteraard een paraplu nodig, waarna de winter ons een kale boom toont, bedekt met sneeuw. En sneeuw, dat betekent natuurlijk sneeuwpret!
Eenvoudig boekje over de seizoenen voor de allerkleinsten, zonder veel tekst. De naam van het seizoen wordt telkens vermeld, gevolgd door typische beelden voor het desbetreffende seizoen. Eindigen doet het boekje met de woorden: en dan komt weer lente. De kringloop van het leven voor de jongsten onder ons, het kan niet vroeg genoeg duidelijk zijn.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia