Boek
Nederlands

Een cadeau voor Opa Pluis

Dick Bruna (auteur)
+1
Een cadeau voor Opa Pluis
×
Een cadeau voor Opa Pluis Een cadeau voor Opa Pluis

Een cadeau voor Opa Pluis

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Nijntje wil opa voor zijn verjaardag iets moois geven, maar wat? Gelukkig krijgt ze een goed idee: ze gaat zelf iets voor opa knutselen. Vierkant prentenboek met eenvoudige, zwartomlijnde illustraties in primaire kleuren; tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Cadeautjes, Grootouders
Titel
Een cadeau voor Opa Pluis
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2009
[24] p.
ISBN
9789056472900

Besprekingen

Sinds 1953 maakt Dick Bruna prentenboeken. Na het succes van het verhaal over de appel verschenen er ook prentenboeken over de familie Pluis. Vele generaties hebben al kennis gemaakt met Nijntje en Nijntjes familie en nog steeds voelen peuters zich aangesproken tot deze konijnenfamilie. Dick Bruna is in Nederland niet voor niks de meest verkochte kinderboekenschrijver. Kort geleden is alweer de 120e titel van Bruna verschenen en deze gaat ook over Nijntjes familie: Een cadeau voor opa Pluis.
In dit nieuwste vierkante boekje gebruikt Bruna zijn bekende concept, dat bestaat uit minimalistische prenten in primaire kleuren en pagina’s met vier tekstregels op rijm. Door het jarenlange consequent vasthouden aan dit stramien is Nijntje wereldwijd een begrip geworden. Of kinderen het figuurtje kennen als Nijntje of als Miffy maakt niet uit, want dit konijn spreekt de allerkleinste nog altijd aan. De kracht van Nijntje zit in de heldere, herkenbare prenten die jong en oud aanspreke…Lees verder
Met dit boekje heeft de auteur/illustrator zijn 120ste prentenboekje voor kinderen afgeleverd. En zoals de titel al aangeeft, staan Nijntje en haar opa centraal. Nijntje wil opa voor zijn verjaardag iets moois geven, maar weet niet wat? Gelukkig krijgt ze een goed idee: ze gaat zelf iets voor opa maken. Met wol en breipennen gaat Nijn aan de slag. Wat ze maakt, blijft eerst nog even geheim. De uitvoering is bekend: een klein, vierkant boekje, met op de rechterpagina's de karakteristieke Bruna-illustraties in primaire kleuren; links de tekst in vierregelig rijm (abcb). Achter in het boekje is een overzicht opgenomen van ander werk, gerangschikt naar hoofdperso(o)n(en): Nijntje, Betje Big, Boris en Barbara, Snuffie, en een reeks 'Diversen' (waaronder sprookjes, feestverhalen, verhalen over de seizoenen et cetera). Knap, om iedere keer weer met een fris, aansprekend verhaal te komen! Vanaf ca. 3 jaar.

Een cadeau voor opa Pluis

Jawel, het 120ste vierkante boekje van Dick Bruna is een feit. ‘Een cadeau voor opa Pluis’ luidt de titel en die dekt perfect de lading. Opa is namelijk jarig en Nijntje wil hem een gepast cadeau geven. Aangezien huisvlijt in deze crisistijden zeer aan te prijzen is, breit onze Nijn een mooie sjaal voor opa. Natuurlijk is opa ontzettend blij, want hij heeft het vaak koud. Volgens het beproefde recept van het ABCB rijmschema op de linkerpagina, gecombineerd met de eenvoudige, kleurrijke tekeningen op de rechterpagina, levert Bruna hier weer een degelijk boekje af, zoals vanouds. Niks op aan te merken dus, we zouden zelfs zeggen: Leve Nijntje, leve Dick Bruna. Dat hij er nog 120 moge maken!

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia