Boek
Nederlands

Sprong in de wildernis

David Baldacci (auteur), Fanneke Cnossen (vertaler)
+1
Sprong in de wildernis
×
Sprong in de wildernis Sprong in de wildernis
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Vega Jane (14) wordt beschuldigd van hoogverraad. Ze ontloopt de doodstraf, maar wordt veroordeeld tot het Duellum, vijf gevechten op leven en dood in het Bitterbos. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Sprong in de wildernis
Auteur
David Baldacci
Vertaler
Fanneke Cnossen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The finisher [part 2]
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
195 p.
Aantekening
Uitgeverij Bruna (volwassenenfonds) geeft de delen Vechten voor de waarheid + Sprong in de wildernis van de Vega Jane-reeks uit in één boek onder de titel De voltooiing.
ISBN
9789025867829 (paperback)

Besprekingen

De bijna 15-jarige Vega Jane wordt beschuldigd van hoogverraad van de Bitterlingen en moet voor de Raad verschijnen. Aanklacht: Vega Jane bezit een geheime kaart van het Moeras en helpt de vijanden van Bitterbos, de Buitenliggers. Ternauwernood ontloopt ze de executie of een levenslange verbanning naar Valgat, de gevangenis, maar wordt veroordeeld tot het Duellum. Vijf gevechten op leven en dood in het Bitterbos, eigenlijk gelijkstaand aan de doodstraf. Het verloop van de vijf gevechtscènes is doorzichtig, maar de combinatie van actie, spanning en geheimzinnigheid vergoedt veel. Het eigen idioom voor bv. tijdsaanduidingen en wapens vergt enige leesgewenning. Vrij volle bladspiegel. Rol van de hond, Harry Twee, benadrukt op geestige wijze het verschil tussen het aardse en het magische. De schrijver, vooral bekend van thrillers voor volwassenen, schreef met ‘The Finisher’ (Vega Jane-serie) een eerste fantasyreeks voor Young Adults. Vervolg op ‘Vechten voor de waarheid’*. Vanaf ca. 15 jaar.

The Finisher. Sprong in de wildernis

Dit boek sluit perfect aan bij het eerste deel. Waarom het boek dan in twee delen is uitgegeven blijft een raadsel voor me. Op zichzelf kan je het niet lezen. Je hebt informatie nodig uit het eerste boek. Er worden geen dingen herhaald. Ook het verhaal loopt verder. Nadat Vega door de raad werd gevangen genomen op het einde van het eerste boek, begint dit boek met haar proces.

Vega wordt veroordeeld om mee te vechten in het Duellum, een jaarlijkse vechtwedstrijd in het dorp. Vanaf dit jaar mogen ook vrouwen mee doen. Er is ook voor de eerste keer een geldprijs. Samen met haar vriend Delph zet Vega alles op alles om te kunnen winnen. Ze moet wel, want als ze opgeeft zal ze in een griezelige gevangenis terechtkomen.

Daarnaast zoekt Vega in dit boek verder naar de waarheid achter het Moeras en de Fabriek. Stilletjes aan komt ze erachter dat ze in een web van leugens leeft. Hopelijk komen we de hele waarheid te weten in het derde boek van deze trilogie.


Over David Baldacci

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

David Baldacci, (Richmond, Virginia 5 augustus 1960) is een Amerikaans auteur.

Biografie

Baldacci studeerde eerst Engels en geschiedenis aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde (1982). Hierna deed hij een rechtenstudie (afgestudeerd in 1986). Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C.. In 1996 debuteerde Baldacci met Het recht van de macht. Vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Van zijn boeken zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Filmografie

  • Absolute Power (1997) - met Clint Eastwood als regisseur en hoofdrolspeler
  • Wish You Well (2013) - met Ellen Burstyn, Mackenzie Foy & Josh Lucas. David Baldacci als 1 van de producers. Wish…Lees verder op Wikipedia

Suggesties