Boek
Nederlands

Veenland : verhalen

Daisy Johnson (auteur), Callas Nijskens (vertaler)
Verhalen die zich afspelen in de mysterieuze moerassige veengebieden in Oost-Engeland waar realiteit en magie met elkaar vervloeien.
Extra onderwerp
Récits
Titel
Veenland : verhalen
Auteur
Daisy Johnson 1990-
Vertaler
Callas Nijskens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fen
Uitgever
Amsterdam: Koppernik, © 2019
195 p.
ISBN
9789492313560 (paperback)

Besprekingen

Mannen verslinden in het moeras

Haar roman Everything Under haalde de shortlist van de Man Booker Prize 2018, maar debuteren deed Daisy Johnson in 2017 met Fen, een verhalenbundel die nu als Veenland vertaald is. Het is beestachtig goed leesvoer.

De mens is uiteindelijk ook maar een dier, als hij zich tenminste al niet ronduit beestachtig gedraagt - ziedaar de vrij algemene consensus aan contemporaine kroegtafels en in de universiteitsaula's van de westerse wereld. Met het soort van rationele overwegingen en inzichten, echter, dat doorgaans aan de basis ligt van deze stelling, heeft Veenland van de Engelse, in 1990 geboren Daisy Johnson bitter weinig te maken.

Akkoord, in het ene verhaal vraagt een wanhopige moeder zich omtrent zoonlief af 'hoe hij zou zijn geworden als zijn vader een mens was geweest', in een andere vertelling leeft een jongen postuum voort als vos, en in 'Hongerlijder', waarmee de bundel opent, wijst de zus van de vertelster elke vorm van voedsel van de hand teneinde zich - met succes, trouwens - tot de verschijningsvorm van een paling uit te dunnen.

Maar de vraag hoe dat allemaal kan, is totaal niet aan de orde, en komt zelfs wonderlijk genoeg nooit bij de lezer op. Daarvoor beseft die laat…Lees verder

Veenland

Eerste zin. De grond was drooggelegd.

Amper zeventwintig was Daisy Johnson toen ze in oktober vorig jaar mocht aanschuiven voor het diner van de Man Booker Prize. Met haar debuutroman was ze de jongste genomineerde ooit voor die gerenommeerde literaire prijs. En ja, ze was starstruck: ‘Daar zit je dan, met de bibber op je lijf, aan tafel met kleppers als Rachel Kushner en Richard Powers.’ Ze won niet – dat deed Anna Burns met Milkman , dat binnenkort in het Nederlands verschijnt – maar haar naam was wel gemaakt, en de nominatie kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Veenland , de bundel die ze een jaar eerder had gepubliceerd, was al meermaals bekroond.

Terecht, want in de verhalen daarvan brengt de Britse een bizarre mengvorm van Ovidius’ Metamorfosen en het oudere werk van Stephen King. Een anorectisch meisje dat in een paling verandert, een vrouw die een golem baart: het is een vreemde wereld waarin Johnsons personages ronddwalen. Een kleine wereld ook, want de hele bundel is ge…Lees verder

Uit elke generatie staan gelukkig weer echte verhalenvertellers op. De Engelse auteur Daisy Johnson (1990, o.a. op de shortlist voor de Man Booker Prize) is goed, heel goed. Dompel je onder in haar wereld, in de duistere gesloten gemeenschappen van The Fens, de moerassige mistige veenlanden van Oost-Engeland. Waar de jeugd beperkte mogelijkheden heeft, in vertier, in vriendschappen, in carrièreperspectief. Waar wonderlijke dingen kunnen gebeuren, zoals levende voorwerpen, metamorfosen, doden die getransformeerd terugkeren. Een huis wordt verliefd op een meisje; een meisje hongert zich uit en wordt een vis, heeft water nodig om te ademen; een jongen keert als vos terug uit de dood. Het zijn geen lieve verhalen. Zakelijk geschreven, rauw en duister, vaak met een open einde vol suggesties, nemen ze ons onverbiddelijk mee in deze wondere magische wereld, waarin de thema's van de hedendaagse jeugd op geheel eigen wijze aan de orde komen, waarin realiteit en magie met elkaar vervloeien. Ver…Lees verder