Boek
Nederlands
Tijdens een zomervakantie aan zee doet een 15-jarige zwarte jongen uit een middenklasse milieu enkele stappen op weg naar volwassenheid.
Titel
Sag Harbor
Auteur
Colson Whitehead
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sag Harbor
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2009
349 p.
ISBN
9789025429676

Besprekingen

Benji Cooper is vijftien en zwart. Hij is de zoon van een juriste en een arts, goed opgeleide middenklasse dus. Hij zit op een particuliere, grotendeels blanke school en leeft een zelfde soort leven als zijn blanke medeleerlingen, maar er is weinig contact. In de zomervakantie gaat hij naar Sag Harbor, Long Island, waar veel rijke zwarte families een huisje hebben. Als Benji en zijn broer doordeweeks het rijk alleen hebben, halen ze van alles uit, en komen soms stevig in de problemen. Benji wordt Ben, raakt zijn beugel kwijt en kust een meisje. Het zijn herinneringen aan een verloren wereld, die van de jaren ’80. Rake typeringen van het leven van een zwarte vijftienjarige, teder en grappig, met een blik in de gesegregeerde wereld van New York. Benji komt nauwelijks blanken tegen ondanks zijn achtergrond. Whitehead (geb. 1970) is op weg een belangrijke zwarte stem te worden. Paperback; vrij kleine druk.

Over Colson Whitehead

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.

Biografie, werk

Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.

In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …Lees verder op Wikipedia