Boek
Nederlands
De strijd van de Varden met het Rijk gaat verder. De laatste drakenrijder Eragon en zijn draak Saphira spelen daarbij een cruciale rol, maar zij zullen koning Galbatorix alleen kunnen verslaan wanneer de Varden de steun krijgen van de elfen, de dwergen en de Urgalls. Er zijn nog meer verwikkelingen, waaronder die van Roran, de pleegbroer van Eragon. Het boek eindigt met de strijd om twee steden.
Titel
Brisingr
Auteur
Christopher Paolini
Vertaler
Lia Belt Jaap Van Spanje
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brisingr
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2017
576 p. : ill.
ISBN
9789022561560 (paperback)

Besprekingen

In Brisingr gaat de strijd van de Varden met het Rijk verder. De laatste drakenrijder Eragon en zijn draak Saphira spelen daarbij uiteraard een cruciale rol, maar zij zullen de verdorven koning Galbatorix alleen kunnen verslaan wanneer de Varden de steun krijgen van de elfen, de dwergen en de Urgalls. Dit derde deel van de 'Erfgoed'-cyclus, waarvan het eerste deel Eragon verfilmd is, staat vooral in het teken van Eragons zoektocht naar verdere steun. Steun van die volken, maar ook de steun van kennis en een echt drakenrijderszwaard. Om het verhaal in beweging te houden, zijn er nog wel wat andere verwikkelingen, waaronder vooral die van Roran, de pleegbroer van Eragon. Het boek eindigt met de strijd om twee steden, waarbij ze opnieuw worden geconfronteerd met Murtagh en zijn draak, en waarbij deze keer ook de koning zelf ingrijpt. De uiteindelijke uitslag zal in het volgende en normaal gezien laatste deel van deze serie verteld worden.

Brisingr beslaat 570 …Lees verder
In dit derde deel van de serie 'Het Erfgoed'* zetten Eragon en zijn draak Saphira de strijd tegen de tiran Galbatorix voort. Het boek bevat een afwisseling van gevechtsscènes en lange gesprekken. De personages hebben de neiging om breedsprakig te zijn, zodat een gesprek over de eigenschappen van het ideale zwaard bijvoorbeeld wel zes pagina’s in beslag kan nemen. Het boek wekt de indruk een voorbereiding te zijn op de finale in een volgend deel: hoewel er veel in gebeurt, lijkt de auteur beslissende ontwikkelingen en gevechten voor zich uit te schuiven. De beschreven schermutselingen schijnen vooral te dienen om de spanning op peil te houden. Wel verwerft Eragon een nieuw zwaard, dat hij Brisingr (het woord voor ‘vuur’ in de Oude Taal) noemt en waaraan het boek zijn titel ontleent. Bevat een kaart en een lijst met woorden en zinnen in de talen van de verschillende volkeren. Het omslag is in de opvallende stijl van de vorige boeken (draak op wisselend gekleurde achtergrond). Ondanks de…Lees verder

Over Christopher Paolini

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rafael-a-ribeiro

Christopher Paolini (17 november 1983, Zuidelijk Californië) is een Amerikaans schrijver van epische fantasy. Hij is het bekendst van Het Erfgoed, een serie bestaande uit vier boeken: Eragon (2003), Oudste (2005), Brisingr (2008) en Erfenis (2011). Paolini woont en werkt in Paradise Valley, Montana.

Paolini publiceerde zijn debuut in 2002 via het familiebedrijf. De verhalen van Eragon spelen zich af in de fictieve wereld Alagaesia, waar de jonge Eragon in het bezit komt van een draak en het op moet nemen tegen de duistere koning Galbatorix en zijn volgelingen. Eragon, die samen met zijn draak Saphira een bijzondere band smeedt, blijkt uiteindelijk een van de laatste mysterieuze Drakenrijders te zijn.

Paolini begon met het manuscript van het eerste boek toen hij pas vijftien jaar oud was. Het werd in 2003 opgepikt door Carl Hiaasen en uitgegeven door Alfred. A Knopf. In 2006 werd Eragon verfilmd door 20th Century Fox met…Lees verder op Wikipedia