Boek
Nederlands

Meisjesherinneringen

Annie Ernaux (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
De schrijfster schetst een portret van het meisje dat ze was in 1958 na het eindexamen, onder het motto helderheid te krijgen in het verleden dat op het moment van beleven volkomen duister is.
Titel
Meisjesherinneringen
Auteur
Annie Ernaux
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Mémoire de fille
Editie
Derde, gewijzigde druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2022
173 p.
ISBN
9789029546515 (paperback)

Besprekingen

Een uitgebroken merrieveulen

De Franse Annie Ernaux staat te boek als een autobiografisch schrijfster, maar aan haar jongemeisjesverlangens en eerste seksuele ervaring wijdde ze nog nooit een boek - de schaamte zat te diep, tot nu.

Het woord schaamte ligt Annie Ernaux in de mond bestorven. De Franse schrijfster, enige dochter van een stel kruideniers-caféhouders uit het Normandische Yvetot, schaamt zich diep voor haar familie en haar nederige afkomst, en sinds ze zich aan haar milieu heeft ontworsteld, schaamt ze zich ook nog eens voor haar klassenverraad. In haar werk komt ze er geregeld op terug, want Ernaux tapt al een halve eeuw uit het autobiografische vaatje. Cruciale episodes uit haar leven schreef ze van zich af in De schaamte, over het moment waarop haar vader haar moeder probeerde te vermoorden, en Het voorval, over de abortus die ze ooit heeft ondergaan.

Eén beslissende episode was tot nog toe van deze vorm van verliteraturing gespaard gebleven. In Meisjesherinneringen keert Ernaux terug naar de zomer van 1958, toen ze voor het eerst onder moeders vleugels vandaan kwam. Het verhaal maakt al twintig jaar deel uit van haar schrijfprojecten maar we…Lees verder

Een vrouw, binnen en buiten zichzelf

Na het succes van De jaren verschijnen nu nog drie boeken van Annie Ernaux in vertaling. Stuk voor stuk zijn ze aangrijpend, persoonlijk en goed geschreven.

In Meisjesherinneringen schrijft Annie Ernaux (1940) over de eerste man met wie ze in bed is beland. En dat hij waarschijnlijk, en gelukkig maar, geen enkele herinnering aan haar bewaart. 'Ongelofelijke wanverhouding tussen de invloed op mijn leven van twee nachten met die man en mijn nietige aanwezigheid in het zijne. Ik benijd hem niet, schrijven doe ík.' 

Het zijn strijdlustige woorden, van iemand die het tot dan toe moeilijkste boek in haar l…Lees verder

De romans van Annie Ernaux (1940) zijn verwoede pogingen haar leven in kaart te brengen. In tegenstelling tot de even obsessieve terugkijker Patrick Modiano, die het verleden hult in poëtische rookgordijnen, probeert zij zichzelf juist zo scherp en eerlijk mogelijk op te roepen. Na eerdere succesvolle romans over haar ouders schetst ze nu een portret van het meisje dat ze was in 1958 na het eindexamen, onder het motto helderheid te krijgen in het verleden dat op het moment van beleven volkomen duister is. Het wordt een schrijnend maar boeiend verhaal over haar minderwaardigheidscomplex dat ervoor zorgt dat ze overal bij wil horen en daarvoor concessies wil doen waarvoor ze zich later zal schamen. Afgedwongen seksualiteit als monitrice in een vakantiekolonie, boulimie, kleptomanie en een gemankeerde beroepskeuze blijken achteraf de hoofdingrediënten voor een diepgaande en fraaie terugblik.

Over Annie Ernaux

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Annie Ernaux (Lillebonne, 1 september 1940) is een Franse schrijfster.

Biografie

Annie Ernaux bracht haar kindertijd door in Yvetot, Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arbeiders, later kleine middenstanders. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen. Vanaf begin jaren 70 werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien bij het Centre National d'Enseignement à distance.

Vrijwel al het werk van Ernaux is autobiografisch van aard. Haar eerste roman, Les Armoires vides (De lege kasten), uit 1974, gaat over haar Normandische kindertijd, haar tweede, Ce qu'ils disent ou rien (1977), over haar adolescentie, haar derde, La femme gelée (De bevroren vrouw), uit 1981, over haar huwelijk. In 1984 kreeg ze de Prix Renaudot voor La Place (De plek), waarin de maatschappelijke stijging van haar vader centraal staat. Ook schreef …Lees verder op Wikipedia