Besprekingen

Annelies Verbeke schrijft schrandere roman over een verbeten idealiste Bezeten door vissen

Annelies Verbeke schrijft schrandere roman over een verbeten idealiste Bezeten door vissen

In haar kersverse roman Vissen redden verkent Annelies Verbeke voorzichtig nieuwe wegen. Het weliswaar droogkomische verhaal van Monique Champagne, die haar liefdesverdriet sublimeert in een engagement voor de bedreigde vis, is soms verrassend beschouwelijk.

Alledaagse weirdo's, zo kun je met een lichte zin voor overdrijving de geliefkoosde personages van Annelies Verbeke typeren. Op het eerste gezicht zijn het aandoenlijk gewone lieden die de schrijfster door de dagen (en nachten) laat banjeren. Maar achter dat ordinaire camouflagepak schuilt een verknipte verbeeldingswereld en een neiging om langzaam door het lint te gaan.

In haar vorige boek, de verhalenbundel Groener gras, droegen deze creaturen licht potsierlijke namen als Etienne de Baerdemaeker, Andy Vrijmoedt, Herman Regenboog, Anja Meulmans of Björn Vandecasteele. Je kon er niet naast kijken dat ze hardnekkig uit de…Lees verder

Het is normaal om af en toe te crashen

Overbevissing, liefdesverdriet en het wonder van de evolutie: de nieuwe Annelies Verbeke combineert beschouwing met humor en engagement met autobiografie. Vissen redden, haar beste boek.

Ik ben in Gent en aan de andere kant van mijn koffie zit een schrijfster die me onderhoudt over de tiktaalik. 'De tiktaalik is de evolutionaire schakel tussen vis en landdier,' doceert Annelies Verbeke. 'Hij heeft zich "opgedrukt" en is uit de zee gaan lopen. Wat we hier zien, is een belangrijk moment in de evolutie - en de reden ervoor is vluchtgedrag. De tiktaalik is de strijd in het water ontvlucht. Andere vissen kregen scherpere tanden, werden groter of pantserden zich, maar de tiktaalik ontwikkelde een beweegbaar polsgewricht om andere oorden mee op te zoeken.'

Evolutie en vluchtgedrag zijn belangrijk in Vissen redden, de zopas verschenen roman van Annelies Verbeke. Het is haar derde, na Slaap! en Reus, en naar mijn mening haar beste.

In Vissen redden maken we kennis met Monique Champagne. Wat een naam. 'Met die naam ben ik vertrokken, twee jaar geleden. Ik zat in bad en hoorde op de radio een interview. Twee monotone stemmen boomden door over een zeer ernstige eco…Lees verder

Van liefdespijn kun je niet wegvluchten

'Vissen redden', de nieuwe roman van Annelies Verbeke, gaat een beetje over vissen en vooral over liefdesverdriet. Monique Champagne wil het verdriet dat de breuk met haar geliefde veroorzaakt het liefst onderdrukken en stort zich op de redding van het visbestand. Verbeke verwerkt een eeuwenoud thema op een originele manier.

'Soms is het vervelend wanneer mensen willen uitpluizen wat er in mijn boeken autobiografisch is'

Elke dag worden er meer dan 350 miljoen vissen gedood voor menselijke consumptie. Als we zo nog een paar decennia doorgaan, zijn de zeeën leeg. Voor Monique Champagne, een schrijfster, zijn die feiten zo verontrustend dat ze iets wil doen. Ze geeft het schrijven en zelfs het lezen op voor een 'ecologische missie'. Ze reist naar internationale viscongressen en mag de wetenschappelijke lezingen over de teloorgang van het visbestand opluisteren met een literair intermezzo. Langzaam wordt duidelijk dat ze eigenlijk op de vlucht is voor het immense liefdesverdriet dat ze ervaart na de breuk met haar vriend Thomas. Vissen redden is een subtiele roman over de pijn van de liefde en hoe je er toch niet van kunt wegvluchten.

Annelies Verbeke: 'Ik wilde in de eerste plaats schrijven over een vorm van omgaan met verdriet die ik soms rondom mij zie: het verdriet ontkennen en je op iets …Lees verder

De liefde voor het engagement

Wilt u weten wat cultuur met natuur of leefmilieu te maken heeft? Lees Vissen redden van Annelies Verbeke, een ecologische roman over de liefde en de fatale illusie die symbiose heet.

Monique Champagne, schrijfster, heeft het met fictie wel gehad. Na een zware liefdesbreuk met Thomas, die 'haar heeft laten geloven in een geluk waar ze voorheen geen last van had', zoekt ze naar iets wat haar leven weer kan doen bruisen. En schrijven helpt niet: 'De inspiratie kwam niet, het nut van een verhaal liet zich moeizaam benoemen.' Soms komt de toekomst je echter in de vorm van een toeval tegemoet. Monique krijgt onverwachts een telefoontje van de wetenschapper Sven Nootjes, in reactie op een 'lyrisch betoog' tegen de overbevissing dat ze schreef. Die vindt dat haar bijdrage een welkome emotie toevoegt aan het wetenschappelijke discours. Daarom vraagt hij of ze haar stuk in enkele Europese steden wil voorlezen, tijdens viscongressen.

Voor Monique komt die vraag als geroepen. Het biedt haar niet alleen de kans op een nieuwe start, het geeft haar schrijven bovendien een nut. Sinds haar artikel wil ze immers iets wezenlijks doen. En ze raakt bezeten door een 'ecologisc…Lees verder

De plaats voor fantasie, gekoppeld aan het grote gevoel." Dat zoekt de lezeres Annelies Verbeke naar eigen zeggen in literatuur ('Revolver', 2006, nr. 129). Ook de schrijfster Verbeke gaat steevast op zoek naar die plaats. Het absurde en de waanzin gebruikt ze daarbij vaak als wegwijzers. Vissen redden, haar vierde boek, is geen uitzondering op die regel.

Terwijl haar grote liefde Thomas voorgoed de deur uitwandelt, ziet schrijfster Monique Champagne een documentaire over vistekort. Ze zegt de literatuur vaarwel. Vis wordt haar nieuwe levensdoel. "Zo ontzaglijk veel noodzakelijker was het toch om duidelijkheid te scheppen over het belang van vis, dan weer eens over eenzaamheid en verlangen te schrijven." Na een succesvol krantenartikel krijgt ze de opdracht alle Europese ichtyologische congressen af te schuimen met a literary interlude, dat de stoffige viswetenschappers in het hart moet treffen. "Ze was uit elkaar gevallen toen hij wegging, en dat had zin. Ze was …Lees verder
De Vlaamse schrijfster (1976) brak in 2003 door met haar bekroonde debuutroman 'Slaap' en publiceerde daarna de roman 'Reus' (2006) en de verhalenbundel 'Groener Gras' (2007). De hoofdfiguur in deze nieuwe roman, Monique Champagne, kan het verbreken van haar relatie maar niet verteren. Ze gooit haar schrijfambities overboord en stort zich met hart en ziel op het redden van vissen. Na een goed ontvangen artikel over de materie wordt ze ingehuurd om op congressen op te treden. Maar het grote verdriet laat zich niet wegduwen, hoe verwoed haar pogingen tot ontwijken ook zijn. Monique gaat ver in haar fixatie, in haar empathie met een diersoort die geen emoties, geen pijn zou voelen. Ze liegt, maakt het zichzelf niet eenvoudig, werkt zich in de nesten en wordt opnieuw verlaten. Een boeiende psychologische roman, bevolkt met intrigerende personages, geschreven in een soepele stijl, gelardeerd met onderkoelde humor. De plot is doordacht, vinnige wendingen stuwen het verhaal voort. Veruit Ver…Lees verder

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Debuutprijs voor 2004 won.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toegekend.

Bibliografie

Romans