Besprekingen

Ik ben een geluksvogel

Reus, het tweede boek van succesdebutante Annelies Verbeke, is een feit. Officieel wordt het pas gepresenteerd op 10 februari tijdens een feest ter gelegenheid van haar 30ste verjaardag, maar vanaf morgen ligt het in de winkels. Boek twee is een duidelijk zusje van Slaap!, zit boordevol thema's, focust op twee bijzondere... zusjes van dertig en leest als de roadmovie Thelma and Louise op papier.

Annelies Verbeke reist Thelma en Louise achterna in roadroman 'Reus'

Nauwelijks drie jaar geleden zette uitgeverij De Geus Slaap!, het debuut van Annelies Verbeke, uit. Vuurwerk op de Nederlandse markt, bleek. De teller staat momenteel op zowat 50.000 verkochte exemplaren en dertien vertalingen.

Annelies Verbeke: "Slaap! was in eerste instantie een overrompeling in plaats van iets prettigs. Ik beschouw mezelf als een geluksvogel. Ik vind wel dat ik goed werk aflever, maar dat geldt voor meer schrijvers van mijn generatie. Ik bedoel dat ik niet zoveel beter ben als mijn meerverkoop op anderen. Maar ik ga me niet schuldig voelen, hoor."

Verbeke was zolang en zozeer bezig met boek één, met interviews en lezingen, én met een paar scenario's, dat boek twee aanvankelijk vastliep. "Mijn tweede boek bleek gestrand op dertig pagina's. Ik heb dan nog tien pagina's bijgeschreven en met die veertig ben ik naar mijn editor gestapt. Die bevestigde dat wat ik geschreven had mijn…Lees verder

Zussen in het zand

Reus is de tweede roman van Annelies Verbeke. In deze opvolger van haar succesvolle debuut Slaap! gaan twee zussen op zoek naar een doel in hun bestaan. Met hun zoektocht naar het echte herinneren ze aan Paul Mennes.

Twee zussen hopen op de dood van hun moeder

Etiennes poging'' is een kortverhaal van Annelies Verbeke dat vorig jaar werd opgenomen in zowel de bloemlezing Gelezen en goedgekeurd als in ,,de dikke Zwagerman'' ( De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen , beide besproken in DSL 4.11.5). De hoofdpersonen van dit verhaal, Etienne en Nathalie, gaan verschillend om met de dood van dierbaren. Nathalie ,,geloofde zelf wel in een leven na de dood. [...] In haar dromen voerde ze nog vaak gesprekken met een overleden vriendin. [] Etienne moest Nathalie teleurstellen. Hij geloofde niet in geesten en postume conversaties. Hij geloofde enkel in gemis.''

Een geloof in gemis. Het bepaalt het verrassende slot van ,,Etiennes poging'' en het is de motor van Reus , Verbekes tweede roman. De zussen Hannah en Kim hebben te veel en te weinig tegelijk. Ze zijn moderne vrouwen met een carrière. Allebei zijn ze getrouwd met een kleurloze man die Wim heet.

Kim amu…Lees verder

Het niet-normale is interessanter dan wat doorsnee is

GENT (tijd) - De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (29) gaat met haar tweede roman 'Reus' door op het elan van haar succesvolle debuut 'Slaap!'. 'De nieuwe generatie schrijvers, waartoe ik mezelf ook reken, is bezig met de nieuwe tijd, niet langer met wie juist of fout was in de oorlog', zegt ze. Uit 'Reus' spreekt alvast een duidelijke stellingname tegenover die nieuwe tijd. 'Dit boek vroeg om meningen.'

Met haar debuut 'Slaap!' (2003), over de ontmoeting tussen twee slapeloze zielen, maakte Annelies Verbeke een opgemerkte entree in de Nederlandstalige letteren. Er werden 70.000 exemplaren van verkocht, het boek werd in 13 talen vertaald, de schrijfster kreeg er de Vlaamse Debuutprijs, de Vrouw en Kultuur Debuutprijs en het Gouden Ezelsoor voor. De Nederlandse krant NRC Handelsblad noemde 'Slaap!' 'sinds 'Blauwe maandagen' van Arnon Grunberg het meest indrukwekkende debuut dat in de Nederlandse letteren is verschenen'.

Met haar tweede roman 'Reus' bewijst Verbeke dat 'Slaap!' geen toevalstreffer was. In 'Reus' voert de schrijfster de zussen Hannah en Kim op, allebei rond de dertig en allebei met een vrij onbeduidende partner die Wim heet. Hannah leidt als interviewster een freakrubriek in een tijdschrift en op tv, Kim verkoopt onbestaande vakantiehuisjes aan het Gardameer. De zussen verlangen veel van het leven. Ze hebben daar liegen, stelen, overspel en gewetenloosheid voor …Lees verder

Ik word steeds minder gek

De één wordt gestalkt door een freak zonder borsten, de ander ligt wezenloos zwanger te wezen op het tapijt. Schrijfster Annelies Verbeke (bijna 30) laat in haar tweede roman Reus de knettergekke waanzin hoogtij vieren.

,,Ik ben ook ontspoord zoals mijn personages, maar ik kanaliseer dat doordat ik schrijf''

,,De perfectie wordt als iets haalbaars gezien. Ik denk dat veel mensen zich daarom een loser voelen''

De zusjes Hannah en Kim maken een puinhoop van hun perfecte leven en vluchten samen naar Australië. Verbeke is na haar succesvolle Slaap! duidelijk wakker gebleven. Niet alleen bij het schrijven, maar ook als we elkaar ontmoeten.

Je eerste boek ,,Slaap!'' was een grandioos succes. Er werden 70.000 exemplaren verkocht en het werd in dertien talen vertaald. Een tweede boek schrijven moet toch superlastig geweest zijn. Al die druk op je schouders! ,,In het begin voelde ik dat ontzettend. Alsof ik dan plots het ene fantastische boek na het andere moest schrijven. Gelukkig zat er al lang een verhaal in mijn hoofd, maar ik wist lang niet hoe ik het zou laten eindigen. Tot ik het plots wel wist en vanaf dan viel alles op zijn plaats. Uiteindelijk vond ik het zelf goed geschreven,…Lees verder

De reus is een muis

Reus is de met spanning verbeide opvolger van Annelies Verbekes bijzondere en fenomenaal succesrijke debuutroman Slaap!. Maar helaas.

Een tweede boek is altijd moeilijk, te meer als het eerste op algemeen gejuich is onthaald. In het geval van Annelies Verbeke was het, zou je kunnen zeggen, zelfs haast ondoenlijk om nog over het daverende succes van Slaap! heen te komen (zie kaderstukje). Haar tweede boek had nog stukken beter moeten zijn dan die (overigens inderdaad op zijn minst opmerkelijke) eersteling om met zelfs maar half zoveel enthousiasme begroet te worden.

Alleen, zoveel beter is Reus dus niet. Het tegendeel is zelfs het geval.

Gek genoeg ligt dat niet hieraan dat Verbeke in Reus iets heel anders zou hebben geprobeerd dan in Slaap! . De twee romans zijn overduidelijk broertjes van elkaar: ze hebben beide een dubbelbezette hoofdrol van gelijkgestemde zielen tussen wie een speciale band bestaat. In beide is sprake van een bijzondere moederfiguur en van mislukkende liefdesverhoudingen en wordt …Lees verder

Met Reus verkent Annelies Verbeke, net als in haar succesvolle debuutroman Slaap!, de scherpste kanten van de menselijke psyche, daar waar mensen kwetsuren oplopen. Zo zegt het hoofdpersonage Hannah op zeker moment: "De manische zijde van de waanzin beangstigde mij het meest omdat ze met trage onafwendbaarheid in haar tegenpool veranderde." Het kan Verbekes schrijverscredo zijn.

Op het omslag van Reus staat een albinomuis afgebeeld op een koord. In het eerste deel van de roman verschijnt de muis in een soort nachtelijke hallucinatie in het leven van hoofdfiguur Hannah. Gaandeweg zullen de emotionele en psychische problemen die ze met zich meezeult haar letterlijk en figuurlijk boven het hoofd groeien en concreet belichaamd worden in de gestalte van de reus die haar, waar ze ook komt en waar ze ook heen vlucht, in haar verstoorde brein blijft achtervolgen. Verbeke is er, mede door de beheerste manier waarop zij haar onderwerp benaderd heeft -- ze schrijft korte zin…Lees verder
Het valt de meeste auteurs zwaar om een tweede roman te schrijven na een succesvol debuut. Zo niet de Vlaamse Verbeke (1976). Voor ‘Slaap!’ kreeg zij in 2004 zeer veel lof en zowel de Vlaamse als de Nederlandse debutantenprijs. Nog geen twee jaar daarna verscheen reeds de opvolger. Inhoudelijk een ander boek, maar ook hier weer een vrouwelijk hoofdpersonage dat het moeilijk heeft met het leven. Hannah verlangt, net als haar zus Kim, naar spanning en verrassing in het leven. Maar beiden blijken geen toonbeeld van psychische stabiliteit en vreemd genoeg slaan zij juist door naar een gebrek aan levenslust. Het boek is opgedeeld in twee afdelingen; na een aantal ontwrichtende gebeurtenissen aan het einde van het eerste deel, gaan de zussen in het tweede naar Australië. De twee delen, verteld vanuit het ik-perspectief, worden onderbroken door een aantal gekke e-mails, gericht aan onbekenden. De dreiging en spanning worden mede veroorzaakt door het aanwezige doodsverlangen en de latente waa…Lees verder

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Debuutprijs voor 2004 won.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toegekend.

Bibliografie

Romans