Boek
Nederlands

IJzingwekkend veel ijs

Anita Ganeri (auteur), Mike Phillips (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op humoristische wijze wordt informatie gegeven over het leven in de poolstreken, poolexpedities, ijsbergen etc. Met vrolijke zwart-witte tekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Poolgebieden
Titel
IJzingwekkend veel ijs
Auteur
Anita Ganeri
Illustrator
Mike Phillips
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Perishing poles
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2006
147 p. : ill.
ISBN
90-206-0535-6

Besprekingen

Dit is al het 34e deel in de reeks 'Waanzinnig om te weten', een Engelse reeks voor 8- tot 10-jarigen, die de klassieke onderwerpen van informatiefboeken aanbiedt, maar dit op een totaal andere manier doet dan de ontdekboeken van bv. Davidsfonds/Infodok, de 'Ooggetuigen'-reeks of de 'Telescoop'-reeks (Lannoo).

De boeken hebben het formaat van een gewoon leesboek, maar binnenin vormen ze een kruising tussen informatief proza en een stripverhaal. Zo wordt er vaak met opeenvolgende tekeningen en tekstballonnen gewerkt, wat allicht zal aanslaan bij de beoogde leeftijdsgroep. Dit boek gaat uitgebreid in op de twee polen, Arctica en Antarctica. In de inleiding wordt de draak gestoken met moeilijke termen die in de aardrijkskundeles aan bod komen, zoals 'gelifluctie' en 'glaciatie'. Op een speelse manier worden ze echter tegelijk verklaard. De lezer kan via dit boek de verre poolstreken bezoeken vanuit zijn luie stoel, maar hij moet wel wat avontuurlijk aangelegd zijn. Zo krijgt hij …Lees verder
De Zuidpoolexpeditie van Amundsen in vergelijking met die van Scott en zijn team, de ligging van de polen en het weer, de verschillende soorten ijsformaties, het uitzonderlijke verhaal van Shackleton, maar ook de planten en dieren op de polen, het leven van de Inuit, de poolverkenners op rij en tot slot de onzekere toekomst van de polen en de bescherming komen aan de orde in dit deel uit de serie ‘Waanzinnig om te weten’. Net als de andere delen is dit educatieve boek weer gegoten in ‘stoere en amicale’ jongerentaal, recepten en vele begeleidende, zeer humoristische cartoons in zwart-wit (te vergelijken met het Amerikaanse cartoontijdschrift ‘MAD’ uit de jaren '70). Sleutelfiguur is de getekende glacioloog Gloria, die door het hele boek aanwezig is. De informatie is goed en verveelt geen minuut. Na het lezen ervan weet de lezer zeer veel over de Noord- en Zuidpool en is vrolijk. Vanaf ca. 11 jaar; voor oudere lezers en aardrijkskundeleraren stiekem ook leuk. Met register, overzicht va…Lees verder

Over Anita Ganeri

Anita Ganeri (Calcutta, 1961) is een Engels kinderboekenschrijver. Ganeri is geboren in India, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Engeland waar ze zowel basis- als voortgezet onderwijs volgde. Ganeri schreef de serie Horrible Geography, in Nederland uitgegeven in de serie Waanzinnig om te Weten (uitgegeven door Kluitman), samen met soortgelijke boeken van Terry Deary, Kjartan Poskitt en Nick Arnold. De werken van Ganeri worden voornamelijk uitgegeven door Scholastic. Anita schreef vooral boeken over aardrijkskunde het zijn grappige leerzame boeken. De boeken die ze schreef zijn o.a zeebenen en zeebeesten, woeste woestijnen. Ganeri woont tegenwoordig in West Yorkshire, samen met haar man, zoon, kat en drie honden.

Prijzen

  • Royal Canadian Geographical Society - Silver Award voor Horrible Geography.

Externe links

  • Officiële site