Boek
Nederlands

Verstikkende zomerhitte

Andrea Camilleri (auteur)
+1
Verstikkende zomerhitte
×
Verstikkende zomerhitte Verstikkende zomerhitte

Verstikkende zomerhitte

In de reeks:
Commissaris Montalbano vindt op zoek naar een vermist jongetje in een verborgen ruimte in een vakantievilla het lijk van een jong meisje.
Titel
Verstikkende zomerhitte
Auteur
Andrea Camilleri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La vampa d'agosto
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
231 p.
ISBN
9789044611687

Besprekingen

Het recept is beproefd: een lijk, de lange armen van de maffia, een corrupt en incompetent rechtsapparaat en een eigenaardige rechercheur die alsnog orde op zaken stelt. Na jaren dienst als regisseur en scenarioschrijver bij de RAI toverde de Siciliaan Andrea Camilleri (1925) al in 1994, in de herfst van zijn carrière, met onvoorzien succes commissaris Salvo Montalbano uit zijn pen. Sinds een jaar of tien lopen de Italianen storm voor zijn intussen omvangrijke reeks avonturen. Camilleri is haast een cultfiguur geworden en een groot aantal Italiaanse misdaadschrijvers volgt in zijn spoor. Verstikkende zomerhitte is het tiende verhaal met commissaris Montalbano in de hoofdrol.

Het is augustus, en het is bloedheet in Vigatà. Commissaris Montalbano kijkt uit naar een welverdiende vakantie en wat tijd alleen met zijn vriendin Livia, maar ziet alles door de vervroegde vakantieplannen van een collega in het water vallen. Livia nodigt daarop haar hartsvriendin Laura, haar man en…Lees verder
Commissaris Montalbano vindt op zoek naar een vermist jongetje in een verborgen ruimte in een vakantievilla een lijk van een jong meisje. De moord heeft zes jaar geleden plaatsgevonden. Vooraanstaande Sicilianen en maffialeden komen als verdachte in aanmerking. De commissaris opereert op de rand van de wet; een aantal deelnemers aan het onderzoek speelt een dubbelspel. Gevoel van humor en onorthodoxe opsporingsmethoden zijn nodig om binnen de verknooptheid van belangen op Sicilië een moord op te kunnen lossen. Het boek leest vlot, is geestig en heeft een verrassend plot. Naast de verhaallijn van de moord speelt ook het liefdesleven van de commissaris een rol; dit geeft het boek een frisse dubbele laag en plaatst het verhaal in de werkelijkheid. De voortdurende hitte is voor de lezer bijna voelbaar. Deel uit de serie boeken met deze commissaris in de hoofdrol. Kleine druk.

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia