Boek
Nederlands

De dans van de meeuw

Andrea Camilleri (auteur), Willy Hemelrijk (vertaler)
Salvo Montalbano, politiecommissaris op Sicilie͏̈, gaat op zoek naar zijn verdwenen rechterhand Fazio.
Extra onderwerp
Détectives
Titel
De dans van de meeuw
Auteur
Andrea Camilleri
Vertaler
Willy Hemelrijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La danza del gabbiano
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2019
262 p.
ISBN
9789076270999 (paperback)

Besprekingen

Commissaris Montalbano mist zijn rechterhand Fazio. Een paar aanwijzingen leiden hem naar een gebied met vergeetputten die voornamelijk door de maffia gebruikt worden. Daar liggen inderdaad een paar lijken in, maar gelukkig niet het lichaam van Fazio. Die heeft zich in de buurt verstopt met een hoofdwond die voor geheugenverlies zorgt. Beetje bij beetje komt zijn geheugen terug. Met de informatie die daardoor boven water komt, is Montalbano in staat om het spoor terug te volgen naar de grote namen op de achtergrond. Vijftiende deel in een serie over commissaris Montalbano. Ook in dit deel verzint Montalbano (soms absurde) leugens, ook al is er geen enkele reden om te liegen, en die ook nog geslikt worden door zijn omgeving. Het zorgt voor een kinderlijke humor die kenmerkend is voor deze serie.

Een Siciliaanse dodendans

Eten, liefde, maar vooral de almacht van de maffia: Camilleri serveert de vaste ingrediënten.

Nu staat inspecteur Montalbano al niet bekend om zijn goede humeur, maar op deze ochtend is het helemaal bar. Na een slapeloze nacht sleept hij zich uit bed en gaat naar het strand om te zwemmen. Daar valt een meeuw uit de lucht, draait nog een paar rondjes op zijn pootje en sterft. Montalbano wordt niet vrolijker van deze macabere dodendans en gaat naar het bureau. Daar blijkt zijn rechterhand en vriend Fazio te zijn verdwenen.

In de boeken rond Montalbano zitten drie vaste ingedriënten: de liefde, eten en de maffia. In 'De dans van de meeuw' komt Montalbano's geliefde Livia over uit haar woonplaats Milaan voor een kleine vakantie. Montalbano raakt zo van slag van de verdwijning van zijn collega dat hij Livia compleet vergeet. Ze gaat terug naar Milaan en tot zijn grote ellende laat ze een begripvolle brief achter. "Liever had hij scheldkanonnades gehad, beledigingen, verwensingen. Nu liet ze hem juist voelen wat een stuk stront hij was. Was die brief bedoeld om hem no…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia