Boek
Nederlands

Bijna een vader : roman

Alejandro Zambra (auteur), Brigitte Coopmans (vertaler)
In het leven van de Chileense Carla, die een zoon heeft, spelen meerdere mensen een hoofdrol, zoals Gonzalo, die als een vader is voor haar zoon, en Pru, een 32-jarige Amerikaanse journaliste.
Titel
Bijna een vader : roman
Auteur
Alejandro Zambra
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Poeta Chileno
Uitgever
[Amersfoort]: Meridiaan uitgevers, 2021
443 p. : ill.
ISBN
9789493169418 (paperback)

Besprekingen

Roman in vier delen, zich afspelend in Chili rond Carla en belangrijke personen die in haar leven komen en verdwijnen. Zoals Gonzalo, die als een vader is voor haar zoon Vincent. Tot Gonzalo naar New York vertrekt om te promoveren. Als hij na zes jaar terugkeert, is Vincent eerstejaars. Maar ook Pru, een 32-jarige Amerikaanse journaliste, die naar Chili is gekomen voor een artikel over jonge dichters. Met Vincent als haar fixer/tolk. De Chileense Zambra (1975) heeft een aantal succesvolle dicht- en verhalenbundels en bekroonde romans op zijn naam staan. In 2013 ontving hij de Prins Claus prijs voor zijn hele oeuvre. Verrukkelijke, originele roman die tegelijk een bloemlezing is van moderne Chileense poëzie. Vol romantiek, hete seks en nostalgie. Met personages van vlees en bloed. Vooral het herstel van de band tussen Gonzalo en Vincent via hun poëzie ontroert. Dat alles in sprankelend taalgebruik.

Over Alejandro Zambra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door fourandsixty

Alejandro Zambra (Santiago, 24 september 1975) is een Chileense schrijver en dichter. Hij is opgenomen in de Bogotá-39 en werd in 2010 door het Britse tijdschrift Granta tussen de 22 beste Spaanstalige schrijvers onder de 35 jaar geschaard.

Biografie

Zambra studeerde aan het Instituto Nacional General José Miguel Carrera, waar hij voorzitter was van de ALCIN (Academie van de Castiliaanse Literatuur bij het Instituto Nacional) en later aan de Universidad de Chile (afgestudeerd op Spaanstalige Literatuur). Hij doceert literatuur aan de Universiteit Diego Portales.

Zijn grote doorbraak als schrijver beleefde hij met de roman Bonsái, die naar een tiental talen werd vertaald. Deze roman werd ook onder dezelfde naam verfilmd door Chileens regisseur Christián Jiménez. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes 2011.

Prijzen