Aanbod lagere school

Boekenboxen

boekenboxen

De boekenboxen worden op regelmatige tijdstippen door de technische dienst geleverd in de school. De inhoud bestaat uit een recent boekenaanbod en wordt aangevuld met themamaterialen die door de leerkracht aangevraagd worden.

Schatkisten en Reiskoffers

enkele reiskoffers en schatkisten

De schatkisten en reiskoffers gaan van school naar school gedurende het hele schooljaar. De kinderen lezen boeken en maken de bijbehorende opdrachten. Het doel van deze projecten is het lezen bevorderen op een speelse manier.

Op het einde van het schooljaar worden al de deelnemende klassen uitgenodigd in de Bib.

De Rouwbox

boek over rouwen, egel knuffeldier en een boek over verdriet op school

We hopen allemaal dat we nooit te maken krijgen met een sterfgeval op school. Toch is de realiteit vaak anders. En meestal worden we er door overvallen. Hoe ga je dan als leerkracht met dit gegeven om (in de klas maar ook daar buiten)?

Werkbezoeken

werkbezoek.jpg

Doelstelling: De leerlingen kunnen zelfstandig de gepaste informatie opzoeken en vinden.

Omschrijving: Voor het uitwerken van thema’s, spreekbeurten of andere opdrachten kunnen de klassen gebruik maken van de mogelijkheden die de bibliotheek biedt.

Tijdsduur activiteit: af te spreken met de leerkrachten

Inschrijven: Minstens 3 weken op voorhand aan te vragen via onderstaande link.

Boek je werkbezoeken

Bibliotheekintroducties

Dineke van de Bib geeft een introductie aan lagere schoolkinderen

Doelstelling: De leerlingen kennen de bibliotheek, kunnen informatie zoeken (afhankelijk van de leeftijd in het rek of via de catalogus), kunnen een (lees)boek vinden dat bij hen past. De leerlingen komen met plezier naar de bibliotheek.

Omschrijving: Kinderen maken op een ludieke en speelse manier kennis met alle aspecten van de Bib. Er kan gekozen worden om dit aan de hand van een thema te doen. Voorbeelden van thema’s: sprookjes, dieren, kunst, kikker (van Max Velthuijs). Vanaf het 3de leerjaar wordt het gebruik van de catalogus toegelicht.

Tijdsduur activiteit: Tussen 45 (kleuters) en 90 min. (lagere school).

Boek je bibliotheekintroducties

Stripkisten

IMG_20190520_184444 (1).jpg

Doelstelling: De leerlingen maken kennis met de materialen van de bibliotheek, ze hebben plezier in lezen.

Omschrijving: Aan de hand van de stripkist wordt de kinderen een zeer gevarieerde hoeveelheid minder bekende strips aangeboden. Net zoals bij de koffers en kisten is het de bedoeling dat zij die lezen en nadien de speelse en/of ludieke opdrachten maken.

Uitleentermijn: 4 weken ontleenbaar, zelf af te halen

Vraag je stripkist aan

Themapakketten

themapekket.jpg

Doelstelling: leesplezier stimuleren, de materialen van de Bib leren kennen, de bibliotheek promoten, ondersteuning en stoffering van de leesactiviteiten op school.

Omschrijving: Op vraag van de leerkracht wordt een pakket samengesteld rond een bepaald thema.

Uitleentermijn: 10 weken (verlengen is soms mogelijk)

Vraag een themapakket aan

Bib in de klas

bibindeklas.jpg

Doelstellingen

  • De bibliotheek meer bekendheid geven.
  • De kinderen een plezierig luistermoment bieden.
  • Het leesplezier bevorderen.

Omschrijving:

Per dagdeel geeft de school maximaal 4 groepen op. In elke klas wordt er voorgelezen, met de kamishibai verteld of worden er nieuwe boeken voorgesteld. Op aanvraag van de leerkracht kan het voorleesverhaal een bepaald thema hebben.

Tijdsduur activiteit: ongeveer een halfuur per klas

Boek je Bib in de klas

Inspiratiebox ‘Mind, Set, Grow!’

mind_set_grow_pakket.jpg

Het uitgangspunt van dit educatief project is leerkrachten te ondersteunen bij het motiveren van kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar tot levenslang (bij)leren.

Lees meer

Boekentrolley WO I

logo 100 jaar groote oorlog

Doelstelling: De lessen over de Eerste Wereldoorlog ondersteunen met 22 inspirerende boeken en een lesmap met leestips en leesfiches.

Omschrijving: De bibliotheek biedt in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant een boekentrolley rond WO I aan. Samen met een bijgeleverde inspiratiegids biedt deze trolley de leerkracht tal van handvaten om met dit thema aan de slag te gaan.

Vraag de boekentrolley aan